Σάββατο 23 Απριλίου 2011

«Οδηγώ και… Δε σκέφτομαι!»

«Οδηγώ και… Δε σκέφτομαι!»

Όπως είναι ήδη γνωστό η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει στην κατοχή της ένα δίπλωμα οδήγησης! Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, πλέον, μετά την ηλικία των 18 ετών επιθυμούν την απόκτηση ενός αυτοκινήτου για δική τους διευκόλυνση αλλά και ευχαρίστηση. Το ζητούμενο είναι αν έχουν όλοι αυτοί τη συνείδηση αλλά και την πειθαρχία που χρειάζεται η οδήγηση και κατά πόσο είναι «έτοιμοι» να αναλάβουν την ευθύνη αυτή. Κατά γενική ομολογία, οι ενήλικες και τα άτομα με χρόνια «οδηγηκή» πείρα, έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης που απαιτείται. Οι νέοι όμως που είναι ως επί το πλείστον άπειροι, πολλές φορές φέρονται επιπόλαια σε αυτό το θέμα. Η οδήγηση έχει κάποιους αναντίρρητα απαραβίαστους κανόνες και νόμους.
Είναι συνηθισμένο λοιπόν φαινόμενο στις μέρες μας τα παιδιά να βγαίνουν έξω με τους συνομηλίκους τους προς αναζήτηση τέρψης αλλά και καινούριων φίλων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρασύρονται από άλλα άτομα και να οδηγούνται σε ανάρμοστες πράξεις, πράγμα το οποίο είναι άκρως κατακριτέο καθώς ο καθένας πρέπει να θέτει κάποια όρια στον εαυτό του και να μην παρασύρεται από έτερους, προσπερνώντας τα, προς αποφυγή της ενδεχόμενης απόρριψής του. Ειδικά όσοι ενδεχομένως πρόκειται να οδηγήσουν, οι ίδιοι, πρέπει να έχουν συνείδηση των πράξεών τους και να μην φέρονται επιπόλαια, γιατί πολλές φορές εκτός από τον εαυτό τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και όσους τυχόν κυκλοφορούν εκείνη την ώρα. Επομένως αυτό που πρέπει να υπάρχει πάντα στο μυαλό μας είναι η υποχρέωση μας να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί, ιδιαίτερα όσοι οδηγούν, τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους που θέτουμε σε κίνδυνο, και να είμαστε σε θέση να αναλογιστούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Κυρίως τις βραδινές ώρες που το ενδεχόμενο ατυχήματος αυξάνεται λόγω της μειωμένης ορατότητας αλλά κυρίως της αντανακλαστικότατος μας είμαστε αναντίρρητα υποχρεωμένοι να προσέχουμε και κυρίως να αποφεύγουμε την οδήγηση ιδιαίτερα μετά την χρήση αλκοόλ οπότε και η δυνατότητα της μειώνεται κατακόρυφα.
Είναι θλιβερό να δει κανείς το τεράστιο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων που γίνονται στην Ελλάδα, το οποίο δυστυχώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Οφείλουμε λοιπόν να μην ξεχνάμε όλα αυτά τα ελάχιστα αλλά απόλυτα σημαντικά πράγματα κάθε φορά που οδηγούμε, και να σεβόμαστε αλλά και να κάνουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε ακέραιο αυτό το υπέρτατο αγαθό που μας χάρισε απλόχερα ο Θεός, τη Ζωή μας.

Kαστρινού Ανδριάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: