Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανεργία: η Αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού κράτους.

Ανεργία: η Αχίλλειος πτέρνα
του ελληνικού κράτους.


Η ανεργία έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας, το οποίο πιέζει ασφυκτικά προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση επίλυσή του. Βασική πηγή της είναι η ελλιπής δημιουργία θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, οι οποίες προτιμούν να επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε χώρες του εξωτερικού. Βασική αιτία της αποτελεί και η ανυπαρξία εργασιακής εμπειρίας από τους νέους, πράγμα το οποίο παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις να τους προσλάβουν, προτιμώντας άτομα με κάποια πολύχρονη προϋπηρεσία.
Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί στους νέους ένα έντονο αίσθημα άγχους και ταραχής καθώς επίσης και μεγάλης ανασφάλειας, εφόσον βλέπουν καθημερινά ότι είτε έχουν κάποιο πτυχίο είτε όχι, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανεργίας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα όλων αυτών : ένας στους τρείς νέους είναι άνεργοι! Το θλιβερό όλων είναι ότι η μορφή της ανεργίας αυτής είναι καλπάζουσα και οι θέσεις εργασίας ολοένα και λιγότερες. Είναι αναμφίβολο ότι η κατάσταση αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ολοένα και λιγότεροι νέοι στην εποχή μας παίρνουν την απόφαση να παντρευτούν και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν οικογένεια. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό και πρέπει να μας θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό, γιατί σιγά σιγά βλέπουμε να καταρρίπτονται και να χάνονται στο χρόνο βασικές αξίες και θεσμοί που μέχρι τώρα διατηρούνταν ακέραιοι και τηρούνταν ευλαβικά. Οι νέοι μη μπορώντας να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα για την καθημερινή τους διαβίωση, παραμένουν ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, προσκολλημένοι στην οικογένειά τους, χάνοντας την ανεξαρτησία τους και δυσκολεύοντας την «απογαλάκτωσή» από τους γονείς τους.
Πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται σοβαρά την παλιά λύση της μετανάστευσης. Η ιδέα της ζωής σε μια άλλη χώρα, της οποίας η οικονομία είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες για τους νέους, είναι ιδιαίτερα αρεστή σε πολλούς. Πόσοι και ποιοί όμως έχουν την ευκαιρία, τη θέληση αλλά και τη δύναμη να πάρουν αυτή την τόσο σοβαρή απόφαση η οποία θα τους απομακρύνει από την οικογένειά τους αφενός, αλλά αφετέρου θα τους βγάλει από την δεινή οικονομική τους κατάσταση, ενδεχομένως.
Είναι αναμφίβολο ότι μια κοινωνία που δείχνει αυτό το τόσο σκληρό της πρόσωπο στους νέους της, οι οποίοι αποτελούν και τη συνέχειά της, δεν μπορεί να έχει καλό μέλλον. Τεράστια κοινωνική «πληγή» στις μέρες μας αλλά και συνέπεια όλων αυτών, αποτελεί και η εκπαίδευση. Τα προβλήματα που έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν τον τομέα είναι μύρια και απαιτούν την γρήγορη και ορθή επίλυσή τους, γιατί το μορφωτικό επίπεδο μιας κοινωνίας επηρεάζει άμεσα και το βιοτικό της επίπεδο. Επομένως οφείλουμε όλοι να δούμε με περισσότερη προσοχή και ωριμότητα τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε ολόκληρη την κοινωνία που ζούμε και να επισπεύσουμε την επίλυσή τους μήπως και καταφέρουμε να «σώσουμε» ένα κομμάτι της. Είναι αναντίρρητα αποδεκτό ότι «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες» θα μακραίνουν πάντα το δρόμο μας…Αλλά σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι!
Καστρινού Ανδριάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: