Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

20 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Ίσως η πλέον κατάλληλη μέρα για να αναλογιστούμε ποιο είναι το καλύτερο μέσο μετακίνησης, που συμφέρει και οικονομικά αλλά και οικολογικά.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η χρήση του αυτοκινήτου για τις καθημερινές μας μετακινήσεις γίνεται ολοένα και συχνότερη. Οι περισσότεροι προτιμούν το δικό τους αμάξι για την εξυπηρέτησή τους παρά τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία, τρένα κτλ. Το ανεπτυγμένο δίκτυο αστικών λεωφορειακών γραμμών αναμφισβήτητα έχει εξυπηρετήσει πολλούς πολίτες κατά καιρούς, οι οποίοι είτε λόγω έλλειψης δικού τους μέσου είτε λόγω βλάβης του, αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν και καταφεύγουν στην εύκολη λύση των υπολοίπων μέσων. Συχνά δρομολόγια και γρήγορη πρόσβαση σε κομβικά σημεία της πόλης, συνθέτουν ένα πολύ ευνοϊκό τοπίο για την χρήση αυτών των μέσων. Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα στη χρήση τους, όπως και στη χρήση του αυτοκινήτου. Κοινό τους μειονέκτημα έγκειται στον οικονομικό τομέα. Βέβαια αν το σκεφτούμε καλύτερα θα διαπιστώσουμε ότι τα έξοδα συντήρησης ενός αυτοκινήτου είναι σαφώς μεγαλύτερα από εκείνα των άλλων μέσων. Ένα αμάξι πέραν της βενζίνης, της οποίας η τιμή ολοένα και αυξάνεται, έχει και άλλα έξοδα που αφορούν τη συνεχόμενη συντήρησή του. Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο των βλαβών, άλλοτε μικρών και άλλοτε μεγάλων, που παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα και οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα για τη σωστή αλλά και ασφαλή τους λειτουργία. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που δε προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι το πλήθος κόσμου που κατά βάση συναντά κανείς μέσα σε αυτά. Η καθημερινή πίεση που οι περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω δουλειάς, ή και οικογενειακών προβλημάτων, κάνει τη πλειοψηφία να τρέχει ολοένα και περισσότερο για την επίλυσή τους με αποτέλεσμα να συναντά κανείς, μεταξύ άλλων, και αγχωμένους ανθρώπους που πανικόβλητοι τρέχουν να προλάβουν τα αστικά, τα τρένα κτλ μήπως και προλάβουν να τα βγάλουν όλα εις πέρας. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η εικόνα μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για τη χρήση αυτών των μέσων, και έτσι πολλοί προτιμούν την ηρεμία του δικού τους μέσου για τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Αναντίρρητα υπάρχει και ο αντίλογος σε όλο αυτό, ο οποίος έγκειται στην κοινωνικοποίηση των μελών της εκάστοτε κοινωνίας. Ερχόμενοι λοιπόν καθημερινά σε επαφή με πλήθος συμπολιτών μας σίγουρα θα βρούμε κάποιους οι οποίοι πρόθυμα θα μας προσφέρουν τη θέση ή ακόμα και την όποια βοήθειά τους στο λεωφορείο, στο τρένο, και που με αυτό τον τρόπο ίσως και να μοιραστούν μαζί μας κάποιο από τα ποικίλα προβλήματά τους με αποτέλεσμα μια εποικοδομητική συζήτηση.
Τέλος όσοι έχουν οικολογική συνείδηση πρέπει να αναλογιστούν το πλήθος των ρύπων που βγάζει το αυτοκίνητό τους και προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα κυριότερα κοινωνικά προβλήματα όλων των χωρών, γι’ αυτό και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας επικαιρότητας. Έτσι πρέπει να αποφεύγεται η αλόγιστη και άσκοπη χρήση του αυτοκινήτου, η οποία και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τη χρήση του, ακόμα και για τις μικρότερες αποστάσεις και μάλιστα μέσα στις δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες των πόλεων, όπου η χρησιμοποίηση του ποδηλάτου ή λειτουργικών μαζικών μέσων μεταφοράς θα ήταν σωτήρια και από την πρακτική άποψη της εξοικονόμησης χρόνου και όχι μόνο. Επομένως καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να το ξανασκεφτόμαστε πριν χρησιμοποιήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο για οποιονδήποτε λόγο, και να αρχίσουμε να γινόμαστε περισσότερο ευαίσθητοι και στο θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος, το οποίο και μας βοηθά να ζήσουμε καλύτερα. Ας το βοηθήσουμε λοιπόν και εμείς!

Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: