Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Διοικητική Μεταρρύθμιση Καλλικράτη

Διοικητική Μεταρρύθμιση Καλλικράτη

Τα τελευταία «Καλλικρατικά» δεδομένα θέλουν έδρα του νέου δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα Λεχαινά και ιστορική έδρα τη Βάρδα. Όλο αυτό το διάστημα αυτές οι δυο γειτονικές πόλεις βρίσκονταν σε μια διαρκή αναστάτωση αλλά και αντιπαράθεση για την παραχώρηση της έδρας.
Μετά την επίλυση και αυτού του θέματος, θα πρέπει να επικρατεί ένα φιλικό κλίμα αλλά και ένα αμοιβαίο αίσθημα υποστήριξης και σεβασμού. Τόσο τα Λεχαινά όσο και η Βάρδα είναι δύο μέρη με μεγάλη ιστορία και αντοχή στο χρόνο. Αυτά είναι δεδομένα που τόσο ο ίδιος ο πληθυσμός όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της εκάστοτε περιοχής, των οποίων η γνώμη μερικές φορές επηρεάζει άμεσα τη σκέψη του λαού, δε θα πρέπει να λησμονούν και να οδηγούν τους πολίτες σε παραπλανητικούς δρόμους σκέψης και στην οδήγηση λανθασμένων αποφάσεων αποκρύπτοντας το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία διαβούλευση από το Υπουργείο και ότι στην περίπτωσή μας, και αποκλειστικά για το δήμο μας εν συγκρίσει με όλη την Ελλάδα, ίσχυσε μόνο το «κεντροβαρικό» και όχι το πληθυσμιακό κριτήριο απονομής της έδρας του δήμου.
Υπάρχει όμως μια αντίφαση, τα Λεχαινά έχουν τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, η Βάρδα έχει τον περισσότερο κόσμο.. Έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο, με το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών το μεσημέρι η κίνηση στη περιοχή των Λεχαινών αποδυναμώνει αισθητά και ο κόσμος δεν κυκλοφορεί πλέον μαζικά. Σε αντίθεση στην περιοχή της Βάρδας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, και κατά κύριο λόγο της νύχτας, η κίνηση του κόσμου είναι ιδιαίτερα αισθητή και ολοένα αυξανόμενη. Επομένως καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι τα Λεχαινά «κάτι κάνουν λάθος» και πρέπει να σπεύσουν να το διορθώσουν άμεσα, καθότι ως έδρα νέου δήμου οφείλει να αποκτήσει τη δυναμικότητα της Βάρδας και σαφώς να την ξεπεράσει, έαν φυσικά έχει τη δύναμη και κυρίως τη θέληση. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η «καρδιά» είναι οι νέοι της. Είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά που φεύγουν για σπουδές, μετά την ολοκλήρωσή τους, να επιστρέφουν στη γενέτειρά τους την οποία και επιλέγουν ως έδρα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομίας. Έτσι υπάρχει βαθμιαία αλλά και σταθερή ανάπτυξη της περιοχής και κατ΄ επέκταση της ζωής της Βάρδας. Με το να φροντίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι καθημερινά να καλυτερεύουν την ποιότητα των μαγαζιών τους, συμβάλλουν δυναμικά στην χρησιμοποίηση της περιοχής σα «μαγνήτη» για τους νέους και όχι μόνο…


Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: