Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Στις γειτονιές της πόλης

..Στις γειτονιές της πόλης..
Βάρδα: Η άγρυπνη πόλη


Τα καθημερινά προβλήματα και ελλείψεις που οποιαδήποτε μεγαλούπολη καλείται να επιλύσει, ποικίλουν και είναι ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξης της πόλης, αλλά και του ενδιαφέροντος των εκάστοτε αρμόδιων. Το ζήτημα είναι από ποια σκοπιά τα αντιλαμβάνεται ο καθένας και κατά πόσο επηρεάζουν την εικόνα αλλά και την ίδια τη ζωή της πόλης. Για παράδειγμα μια λανθασμένη, ηθελημένα ή μη, οπτική γωνία κάποιου μπορεί να οδηγήσει σε αυθαίρετα και σίγουρα εσφαλμένα συμπεράσματα, όπως συνέβη και στην περίπτωση δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας σε φύλλο της Κυριακής, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τη δυσφήμιση της εκάστοτε περιοχής και την άδικη αξιολόγησή της. Γι αυτό το λόγο απαιτείται περισσότερη προσοχή από τον εκάστοτε δημοσιογράφο που ασχολείται με τη Βουπρασία.
Η πόλη της Βάρδας έχει αποδείξει ότι αντέχει στο χρόνο και πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιλύει τα προβλήματά της, διατηρώντας ακέραιη τη δυναμικότητα και τη ζωντάνια της. Αποδεδειγμένα είναι η πόλη με την περισσότερη εμπορική κίνηση, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας, λειτουργώντας σα πόλος έλξης για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις. «Καρδιά» της πόλης αυτής αποτελούν οι νέοι της, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους επιστρέφουν πάλι στη γενέτειρά τους την οποία και επιλέγουν ως έδρα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, πράγμα που δείχνει ότι εν όψει της οικονομικής κρίσης η Βάρδα τολμά και πράττει. Έτσι υπάρχει βαθμιαία αλλά και σταθερή ανάπτυξη της περιοχής και κατ΄ επέκταση της ζωής της.
Τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, όπως αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να δημιουργoύν σε κάποιους την εντύπωση και την εικόνα μιας φαινομενικά άσχημης πόλης, εν τούτοις όμως αποτελούν απόδειξη ενδιαφέροντος αλλά και άμεσης κινητοποίησης του δήμου και σαφώς των κατοίκων, με σκοπό την καλυτέρευση της εξωτερικής εικόνας της περιοχής αλλά και της ποιότητας ζωής της. Επομένως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κατακρίνουμε κάτι εάν πρώτα δεν κοιτάξουμε τον απώτερο σκοπό του, και να οδηγούμε τους άλλους μέσω της παραπληροφόρησης σε άδικα συμπεράσματα.
Η καθημερινότητα στην πόλη της Βάρδας αλλάζει ολοένα και περισσότερο εναλλάσσοντας ζωηρά κυρίως χρώματα και παραστάσεις, φαινόμενο που οφείλεται ως επί το πλείστον στη δραστηριότητα και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι κάτοικοί της προσπαθώντας να δημιουργούν ολοένα και καλύτερες αλλά και πιο ευχάριστες συνθήκες επιβίωσης στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Το μόνο που μένει λοιπόν σε όποιον θέλει να γνωρίσει την αληθινή εικόνα της πόλης της Βάρδας είναι να κάνει ο ίδιος μια επίσκεψη για να δει με τα μάτια του την πραγματική της μορφή και όχι την παραποιημένη εικόνα που παρουσιάζεται κατά καιρούς.. Εξ’ άλλου «η εικόνα της πόλης μιλάει από μόνη της» και είναι απόλυτα διαθέσιμη για όποιον ενδιαφέρεται για την αλήθεια.


Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
(ankastrinou@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: