Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Όταν η Βουπρασία γιορτάζει…

Όταν η Βουπρασία γιορτάζει…
«Βουπράσια 2010»


Ο δήμος Βουπρασίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Βάρδας, πιστοί στη παράδοση, οργανώνουν για ακόμη μια χρονιά τα Βουπράσια 2010. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1975 και οι εκδηλώσεις με το όνομα «Βουπράσια», όνομα απόλυτα συνυφασμένο με το Δήμο Βουπρασίας, ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια περίπου. Τα δύο πρώτα χρόνια η γιορτή αυτή γινόταν με μουσικά συγκροτήματα, τα οποία παρίστανται ύστερα από έκκληση του δήμου, στο γήπεδο της Βάρδας. Πρώτη φορά που ξεκίνησαν τα πολιτιστικά τμήματα τοποθετείται το 1982-83 δημιουργώντας χορευτικά αλλά και θεατρικά τμήματα των οποίων οι παραστάσεις δίνονταν στην πλατεία Γ. Καλάκου. Αργότερα ως χώρος πραγματοποίησης τους τέθηκε η πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Βάρδας.
Ο Σύλλογος δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια σκληρά, με πίστη και ομαδικότητα παρουσιάζοντας τμήματα που απαρτίζονταν από νέους και όχι μόνο, καταρτίζοντας πια τις εκδηλώσεις αυτές αναγκαίες για τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Τα πολιτιστικά τμήματα έδωσαν παραστάσεις όχι μόνο στη Βάρδα, αλλά και σε όλη σχεδόν την Ηλεία γνωστοποιώντας το πολιτιστικό αυτό μεγαλείο. Χορηγοί αλλά και αρωγοί αυτών των τμημάτων στάθηκαν από την πρώτη στιγμή οι ίδιοι οι κάτοικοι, η κοινότητα και φυσικά ο Δήμος προσφέροντας απλόχερα οτιδήποτε χρειαζόταν για τη σωστή διεκπεραίωσή τους. Από το 2001 άρχισε και η λειτουργία και μουσικών τμημάτων η οποία συνέβαλε άμεσα στη διασκέδαση του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αισθητή δυσκολία λειτουργίας των θεατρικών αλλά και χορευτικών τμημάτων που απαρτίζονταν κυρίως από εφήβους, λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων τους στο σχολείο καθώς επίσης και των αυξημένων ωραρίων των φροντιστηριακών τους μαθημάτων.
Η αυλαία λοιπόν των πενταήμερων πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων ανοίγει την Τετάρτη 07-07-2010 με ποδηλατοδρομία στις 19:30. Στη συνέχεια την Πέμπτη 08-07-2010 στις 20:45 στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει επίδειξη αυτοάμυνας/καράτε από τα παιδιά του Αθλητικού Συλλόγου και στις 22:00 θα ακολουθήσει κινηματογραφική βραδιά. Την 3η μέρα, Παρασκευή 09-07-2010 και ώρα 20:30 είναι η παρουσίαση μουσικού τμήματος, αρμονίου και πιάνου και στις 21:30 μοντέρνων χορών από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Βάρδας, ενώ το Σάββατο 10-07-2010 , 4η μέρα των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί απονομή μεταλλίων και δώρων στους νικητές της Ποδηλατοδρομίας στις 20:30. Στις 21:00 ακολουθεί ομιλία-ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας από εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, και στις 22:00 όλοι οι πολίτες του δήμου μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μουσική βραδιά με λαϊκή συναυλία και την ακολουθία ορχήστρας του ηλείου συνθέτη Βασίλη Πάτσιου. Τέλος, αιμοδοσία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάρδας θα γίνει από τις 8:00 έως τις 14:00, και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας θα δώσουν την τελευταία διασκεδαστική πινελιά στις εκδηλώσεις μας αυτές την 5η και τελευταία μέρα, Κυριακή 11-07-2010, στις 21:00.
Με αυτό τον τρόπο θα κλείσει και ο φετινός κύκλος των καθιερωμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Βουπρασίας οι οποίες θα έχουν σίγουρα ιδιαίτερη συναισθηματική κυρίως αξία καθώς είναι η τελευταία φόρα που θα πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον με το όνομα «Βουπράσια», λόγω της αλλαγής ονόματος του δήμου σύμφωνα με τα Καλλικρατικά δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι η πολιτιστική αυτή κληρονομιά δε θα περάσει στη λήθη μετά από αυτή την χωροταξική αλλαγή.
Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: