Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ηγέτης : γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ηγέτης : γεννιέσαι
ή γίνεσαι;


Ο ολοένα εντονότερος ρυθμός με τον οποίο επέρχονται οι αλλαγές στο καθημερινό τρόπο επιβίωσης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αναζήτηση ενός ικανού ατόμου -ενός «ηγέτη»- πάνω στο οποίο θα στηριχθούμε αλλά και θα αποθέσουμε τις ελπίδες για έναν καλύτερο και ευκολότερο τρόπο ζωής. Το ερώτημα βέβαια που αναπτύσσεται είναι εάν για να γίνει κανείς ηγέτης πρέπει να διαθέτει ικανότητα ή να διαθέτει τύχη. Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία είναι το κόστος που πληρώνει η κοινωνία για την αδυναμία της να αυτoοργανωθεί. Ο ηγέτης για να έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη, πρέπει να μπορεί να ηγηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για ένα συγκεκριμένο σκοπό και ταυτόχρονα να υπάρχει μια ομάδα που θα μπορεί να ακολουθεί την πορεία που ο ίδιος υποδεικνύει. Ένας ηγέτης κρίνεται από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει ηγετικές ευθύνες. Το να είσαι ηγέτης δεν είναι πάντα εύκολο. Απαιτεί υπομονή, προγραμματισμό εκ των προτέρων, άμεση και άριστη επικοινωνία με το λαό, ικανότητα αξιολόγησης της ανθρώπινης ποιότητας και φυσικά αναγνώριση των ορίων τους. Επιπρόσθετα, πρέπει να ανέχεται την διαφωνία και την αμφισβήτηση, αλλά και να χαρακτηρίζεται από πολιτική και κοινωνική ωριμότητα, καθώς και να επιδιώκει τη συμβουλή των άλλων. Οφείλει να είναι υπόδειγμα επιμελούς εργασίας και να διακατέχεται συχνά από το αίσθημα του καθήκοντος. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι σήμερα που οι αλλαγές επέρχονται ραγδαία και στην κυριολεξία κατακλυζόμαστε από πληροφορίες, δεν είμαστε σε θέση να "γνωρίζουμε" τα πάντα, ο εκάστοτε ηγέτης πρέπει να μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη διαίσθησή του και να είναι διορατικός. Πρέπει να παραβλέπει την προσωπική του εξουσία και αναγνώριση και να εστιάζει στο έργο που υπηρετεί.
Συχνά, θεωρούμε ότι οι ηγέτες είναι μοναδικές
προσωπικότητες. Το χάρισμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφωθεί αυτή η αντίληψη. Οι χαρισματικοί ηγέτες εμπνέουν έντονα συναισθήματα στο λαό καθώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι ο ηγέτης γεννιέται πάντα με το ανάλογο ταλέντο, το θέμα όμως είναι εάν θέλει πραγματικά να …ηγηθεί. Και εδώ έρχεται το ζήτημα της θέλησης και της σύμπτωσης. Ο ηγέτης δε σταματάει στο σύμπτωμα, αλλά το χρησιμοποιεί σαν αφορμή για να καταδείξει τα πραγματικά αίτια που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να εκλείψει το αρνητικό σύμπτωμα ή να εδραιωθεί το θετικό. Πρέπει να τον χαρακτηρίζει η ικανότητα της εύρεσης της ευκαιρίας πίσω από την απειλή. Βέβαια σήμερα το έργο του είναι ως ένα σημείο γραφειοκρατικό και γι αυτό απαιτεί πάνω από όλα σωστή οργάνωση και πίστη.
Οι ηγέτες σπάνια γεννιούνται. Είτε έχουν την ειδικότητα του Δημάρχου είτε του Προέδρου είτε οτιδήποτε παρεμφερές, τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες και ισχύουν ισάξια για όλους. Η τύχη και η επιμονή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξη και τη πορεία τους στο δύσκολο αυτό έργο που υπηρετούν. Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να κάνουμε και να γίνουμε οτιδήποτε θελήσουμε αρκεί να το πιστέψουμε πραγματικά.
Ο συμβιβασμός με τη μετριότητα αλλά και με σκοπιμότητες είναι τεκμήριο απουσίας ηγετικού χαρίσματος. Η ανοχή της μετριότητας προεξοφλεί το Βατερλό του εκάστοτε ηγέτη. Εξάλλου οι ικανοί ηγέτες κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι στην καρδιά των γεγονότων, όχι στην περιφέρεια.(Warren Bennis)


Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: