Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΒΑΡΔΑ


Η εμφάνιση της Βάρδας ως αξιόλογου οικισμού ανάγεται στις αρχές του αιώνα . Ουσιαστικός παράγων στην ανάπτυξη του υπήρξε η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής κατά το έτος 1888 και παράλληλα με την εξέχουσα γεωγραφική της θέση στην περιοχή και το ρόλο που παίζει ως συγκοινωνιακός κόμβος εξυπηρέτησης των γύρω οικισμών , ακολουθεί μια αλματώδη ανάπτυξη μέχρι και σήμερα .Ο πληθυσμός της Βάρδας κατά την απογραφή του 1951 ήταν 2044 κάτοικοι και σήμερα ξεπερνά τους 4000 κατοίκους . Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι οι αγροτικές καλλιέργειες , η κτηνοτροφία και παράλληλα με αυτές αναπτύχθηκε και το εμπόριο . Το όνομα της το οφείλει στην φράση «Βάρδα να περάσω » , που έλεγαν οι ταξιδιώτες λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής .
Οι διατελέσαντες ως κοινοτικοί άρχοντες στην πόλη της Βάρδας από το 1950 έως και σήμερα είναι οι εξής :
1. Οικονομόπουλος Αριστοτέλης από 9-8-1950 έως 31-12-1956 .
2. Ψαρόπουλος Φώτιος από 1-1-1957 έως και 31-3-1959 και από 1-1-1962 έως 31-7-1967 .
3. Δρακόπουλος Δημοσθένης από 1-6-1959 έως 15-9-1960.
4. Μπακογιάννης Ανδρέας από 16-9-1960 έως 31-12-1961.
5. Διαμαντόπουλος Γεώργιος από 25-6-1962 έως 30-12-1962.
6. Δημόπουλος Αντώνιος από 1-8-1967 έως 5-9-1974.
7. Ασμανίδου Αλίκη από 6-9-1974 έως 31-5-1975.
8. Κουτρούλης Κωνσταντίνος από 1-6-1975 έως 31-12-1982.
9. Δημητρόπουλος Παναγιώτης από 1-1-1983 έως 31-12-1990.
10. Βέρρας Κωνσταντίνος από 1-1-1991 έως 1-5-2001.
11. Θανασούλας Σωτήριος από 2-5-2001 έως και σήμερα.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 ξεκινά η κατασκευή της εκκλησίας του χωριού . Ο ναός της Αγίας Τριάδος αποπερατώνεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 . Με πρωτοβουλία του αειμνήστου πατρός Κων/νου Κωστόπουλου δημιουργήθηκε το πρώτο ερασιτεχνικό θέατρο που σκοπό είχε την εξοικονόμηση χρημάτων για την αποπεράτωση του ναού . Ο θίασος αυτός που κράτησε δύο χρόνια και άφησε εποχή , συναγωνιζόμενος επάξια τους επαγγελματικούς περιοδεύοντας θιάσους , τον αποτελούσαν οι ηθοποιοί Νίκος Σταυρόπουλος, Κώστας Παντελής, Γιώτα Σταυροπούλου, Νίκος Κότσαλης, Δημοσθένης Δρακόπουλος, Ανδρέας Μπακογιάννης, Άγγελος Αγγελόπουλος και Θανάσης Κωστόπουλος.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 1957 διαλύεται μετά από μακρόχρονη λειτουργία ο κοινοτικός σύνδεσμος Βουπρασίων ο οποίος είχε συσταθεί για να συμβάλλει στην εκτέλεση κοινωφελών έργων στην περιοχή της Βουπρασίας. Την ίδια χρονιά σοβαρό κίνδυνο αφανισμού διατρέχει η κτηνοτροφία της Βάρδας από έλλειψη ζωοτροφών αυτοφυούς βλάστησης και λόγω του ότι οι βιομηχανικές ζωοτροφές είναι ακριβότερες από την τιμή του γάλακτος. Διαμαρτυρόμενοι δε για την εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων από το κράτος αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα ποίμνια τους στην πλατεία του χωριού. Μια επιτροπή από κτηνοτρόφους η οποία αποτελείται από τους Αλέξιο Αργυρόπουλο, Νικόλαο Καλύβα Ανδρέα Βραχνή , Νικόλαο Δημόπουλο και Λάμπρο Τουρή αποφασίζουν να επισκεφθούν τον υπουργό στην Αθήνα για να βρουν μαζί λύση για το πρόβλημα τους.
Τον Μάρτιο του 1968 εγκαινιάζεται το ορφανοτροφείο – οικοτροφείο Βάρδας ο «Άγιος Νικόλαος» το οποίο θα στεγάσει τα ορφανά παιδιά της Μητροπόλεως Ηλεία και Ωλένης , τα οποία μέχρι την εποχή αυτή εύρισκαν στέγη και τροφή στην μονή του Αγίου Νικολάου Σπάτα, αλλά και σε άλλα ιδρύματα της Μητροπόλεως. Ακόμα φιλοξενεί παιδιά απόρων οικογενειών και παιδιών οικογενειών απομακρυσμένων περιοχών την Ηλείας με σκοπό να τελειώσουν το σχολείο τους στην Βάρδα. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια από τον δικτάτορα Στυλιανό Πατακό και τον μακαριστό μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο παρουσία πλήθους κόσμου από τη Βάρδα αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η λειτουργία του ιδρύματος άρχισε το 1973 και μετά από οχτώ χρόνια λειτουργίας σαν ορφανοτροφείο το 1981 αρχίζει να φιλοξενεί γέροντας και στη συνέχεια λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως Άσυλο Ανιάτων . Τον Οκτώβριο του 2000 επισκέφθηκε, περνώντας από την Βάρδα, το ίδρυμα και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.
Το 1974 είναι η χρονιά που πεθαίνει ο μεγάλος ευεργέτης της Βάρδας Γρηγόριος Καλάκος σε ηλικία 86 ετών. Γεννήθηκε στη Βάρδα το 1888, την εποχή που άρχισε να οικοδομείται η πόλη , μεγάλωσε και δημιούργησε σε αυτή, πρόσφερε απλόχερα στους συνανθρώπους του την αγάπη του και την βοήθειά του. Στον μεγάλο μας ευεργέτη χρωστάμε τον χώρο που χτίστηκε το κέντρο υγείας , η κεντρική πλατεία που φιλοξενεί και την προτομή του αλλά και το δημοτικό γυμναστήριο που έχει το όνομά του «Γρηγόριος Καλάκος». Στην προτομή του υπάρχει η επιγραφή «Τιμή σε εκείνον τον τόσο σεμνό και δίκαιο στη ζωή του , τιμή σε εκείνον που ο κόπος του έγινε δόρυ για να χτυπηθεί ο ανθρώπινος πόνος. Σ΄ ευχαριστούμε, μέγα ευεργέτη του τόπου μας».
Οι εκλογές του 1981 έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την Βάρδα. Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά στο νομό Ηλείας και στην συνέχεια μέχρι και σήμερα εκλέγεται συνεχώς και εκπροσωπεί επαξίως τον λαό της Βάρδας , αλλά και του νομού που τον εξέλεξε. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βάρδα, όπου μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών , εισήχθη στην φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε από το μαθηματικό τμήμα . Στη συνέχεια απέκτησε το πτυχίο του οικονομικού τμήματος της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Επί σειρά ετών εργάσθηκε ως στέλεχος στην τράπεζα Εργασίας και ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζών. Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μετείχε στις διαρκείς Επιτροπές Παραγωγής – Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης , όπου μετείχε στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης, Μετανάστευσης , Προσφύγων, Δημοσιογραφίας και Επιστημών – Τεχνολογίας. Το 1970 εξελέγη στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών από 25 Απριλίου 1986 έως 31 Οκτωβρίου και από 22 Ιανουαρίου 1993 έως και 22 Ιανουαρίου 1996 . Διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης από 24 Οκτωβρίου 2001 έως και 7 Μαρτίου 2004.
Το 1984 γίνονται τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Βάρδας, όπου παρευρίσκονται όλοι οι βουλευτές του Νομού ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και πλήθος κόσμου. Ένα έργο πνοής για την Βάρδα και την ευρύτερη περιοχή που εξυπηρετεί , αφού από το 1989 που αρχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα , το έχουν επισκεφθεί 682.295 ασθενείς.
Η δημιουργία των διευρυμένων δήμων με την εφαρμογή του σχεδίου νόμου «Καποδίστρια» η Βάρδα γίνεται πρωτεύουσα του δήμου ο οποίος είναι ο τέταρτος σε πληθυσμό δήμος του νομού Ηλείας .
Πρώτος δήμαρχος του δήμου Βουπρασίας ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα την 1 Ιανουαρίου του 2000 ο Κωνσταντίνος Βέρρας, ο οποίος ήταν από την 1 Ιανουαρίου 1991 πρόεδρος της κοινότητας Βάρδας.


Η αρχική σφραγίδα του δήμου ήταν κυκλική, χωρίς έμβλημα. Κατόπιν αιτήσεως του δημοτικού συμβουλίου και γνωμοδοτήσεως του αρχαιολόγου Π.Ευστρατίδη επελέγει το εικονιζόμενο έμβλημα που καθορίσθηκε με το Β.Δ της 7 Αυγούστου 1873 "ίνα η σφραγίς του δήμου Βουπρασίων φέρει έμβλημα εν τω μέσω μεν βούν μαστοφόρον γύρωθεν δε τις λέξεις δήμος Βουπρασίων"



Ο ξαφνικός θάνατος του δημάρχου Βουπρασίας συγκλόνισε τόσο την Βάρδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο της Βουπρασίας. Στην αγκαλιά των συμπολιτών του και την ώρα του καθήκοντος άφησε την τελευταία του πνοή, προδομένος από την καρδιά του, ο δήμαρχος της Βουπρασίας Κωνσταντίνος Βέρρας, στην κεντρική πλατεία της Βάρδας το βράδυ της πρωτομαγιάς του 2001 την ώρα που ο δήμος και οι φορείς γιόρταζαν τον ερχομό της άνοιξης. Λίγο νωρίτερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα εκφωνούσε χαιρετισμό ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρδας . Ο Κωνσταντίνος Βέρρας πριν καλά καλά προλάβει να ανέβει στο βήμα , έχασε τις αισθήσεις του και παρά την βοήθεια των συμπολιτών του που έτρεξαν δίπλα του δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την επόμενη μέρα την κηδεία του δημάρχου, ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του εκτός των άλλων έδωσε και μεγάλη βαρύτητα στα πολιτιστικά, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Βάρδα σε συνεργασία και με τους πολιτιστικούς συλλόγους το «Βαρδέικο Καρναβάλι» και τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις θέλοντας να τις καθιερώσει ως έναν επαναλαμβανόμενο θεσμό στα δρώμενα του τόπου.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η πλατεία στην οποία άφησε την τελευταία πνοή του ο πρώτος πολίτης της πόλης να μετονομασθεί σε πλατεία Κωνσταντίνου Βέρρα. Ένα χρόνο αργότερα η απόφαση γίνεται πράξη τοποθετώντας στην πλατεία και την προτομή του . Μετά τον θάνατο του, δήμαρχος ορκίζεται ο πρόεδρος
του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Θανασούλας, ο οποίος συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα το έργο του .

Δεν υπάρχουν σχόλια: