Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εορτασμός της εκκλησίας
της Αγίας Τριάδος Βάρδας.

Μέρα γιορτής και χαράς για τη Βάρδα είναι το Σάββατο 22 05 2010, παραμονή της Αγίας Τριάδας, λόγω του εορτασμού της εκκλησίας της.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1939 ξεκινά η κατασκευή της εκκλησίας του χωριού . Ο ναός αφιερωμένος στην Αγίας Τριάδος αποπερατώνεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 . Σε αυτό συνέβαλαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πρωτοβουλία του αειμνήστου πατρός Κωνσταντίνου Κωστόπουλου με την οποία και δημιουργήθηκε το πρώτο ερασιτεχνικό θέατρο που σκοπό είχε την εξοικονόμηση χρημάτων για την αποπεράτωση του ναού. Ο θίασος αυτός που κράτησε δύο χρόνια και άφησε εποχή , συναγωνιζόμενος επάξια τους επαγγελματικούς περιοδεύοντας θιάσους , τον αποτελούσαν οι ηθοποιοί Νίκος Σταυρόπουλος, Κώστας Παντελής, Γιώτα Σταυροπούλου, Νίκος Κότσαλης, Δημοσθένης Δρακόπουλος, Ανδρέας Μπακογιάννης, Άγγελος Αγγελόπουλος και Θανάσης Κωστόπουλος.
Στις μνήμες όλων των κατοίκων της Βάρδας, είναι βαθειά χαραγμένη η ημέρα της 8ης Ιουνίου, οπότε και ένας καταστροφικός σεισμός προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στον ιερό αυτό ναό, και όχι μόνο. Οι πολίτες αφού ξεπέρασαν και αυτή τη δυσκολία, απέδειξαν για ακόμα μια φορά το σθένος που τους διακατέχει αλλά και την πίστη τους για τη περιοχή τους, ξεκινώντας την επιδιόρθωση των μεγάλων ζημιών που είχε υποστεί η εκκλησία. Έτσι μέχρι να καταφέρουν να τελειώσουν το έργο αυτό, όλες οι λειτουργίες και τα μυστήρια τελούνταν στον ναό της Παναγίας στη Βάρδα.
Έπειτα από δυο χρόνια εργασιών ο ιερός ναός Αγίας Τριάδος, με τη συνδρομή του λαού της Βάρδας είναι και πάλι σε θέση να «αγκαλιάσει» τους πιστούς της. Έτσι όπως είθισται το Σάββατο το απόγευμα και ώρα 7:00μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και Ποιμενάρχη μας κ.κ.Γερμανό περιστοιχιζόμενος από τους Ιερείς της περιοχής μας. Μετά το τέλος του Εσπερινού θα γίνει λιτανεία της ιεράς εικόνας της Αγίας Τριάδος. Έπειτα την Κυριακή, ανήμερα της εορτής, θα τελεστή πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τν Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Γιατρά.
Όλοι λοιπόν οι φιλακόλουθοι χριστιανοί οφείλουμε να παρακολουθήσουμε τις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες πλημμυρισμένοι από αισθήματα συγκίνησης, χαράς, πίστης και υπερηφάνειας καθώς και πάλι ο ναός μας λειτουργεί όπως πριν.

Kαστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
(ankastrinou@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: