Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Η γυναίκα του τότε και του σήμερα.

Η γυναίκα του τότε και του σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σαν σήμερα, 30 Μαΐου, η Zαν ντ’ Αρκ(Jeanne d'Arc), κατά κόσμων Ιωάννα της Λωρραίνης, καίγεται στην πυρά από ένα αγγλικό συμβούλιο στη Ρουέν της Γαλλίας. Οι περισσότεροι θα έχουν δεί στην τηλεόραση την ομώνυμη ταινία, στην οποία περιγράφεται η ιστορία της ίδιας αλλά και της εποχής εκείνης καθώς και η αιτία του θανάτου της.
Η Ιωάννα της Λωρραίνης γεννήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, σ΄ ένα χωριό στη βορειοανατολική Γαλλία. Ήταν γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων ο οποίος κατέληξε να γίνει εμφύλιος . Το 1429 κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον Κάρολο και να πάρει την άδεια να ηγηθεί μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης που είχε συγκροτηθεί για να ενισχύσει την Ορλεάνη, μία από τις λίγες πόλεις που είχαν μείνει πιστές στον διάδοχο, την οποία πολιορκούσαν οι Άγγλοι. Η Ιωάννα αιχμαλωτίστηκε σε μια επιχείρηση κοντά στην Κομπιένη από στρατιώτες του δούκα Φίλιππου της Βουργουνδίας (Μάιος 1430), ο οποίος την πούλησε στους Άγγλους. Στη Ρουέν δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο, που το είχε ορίσει το πανεπιστήμιο του Παρισιού και ενεργούσε σύμφωνα με τις διαταγές των Άγγλων. Καταδικάστηκε να καεί ζωντανή (auto da fe) ως αιρετική. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, όταν η Γαλλία είχε πια κερδίσει τον πόλεμο και αναγνώρισε τη συμβολή της Ζαν ντ' Αρκ στους νικηφόρους αγώνες, ένα νέο εκκλησιαστικό δικαστήριο αποκατέστησε την τιμή της Παρθένας της Ορλεάνης, η οποία στις 16 Μαΐου 1920 ανακηρύχθηκε αγία από την Καθολική Εκκλησία.
Η Ιωάννα της Λωρραίνης αποτελεί ένα παράδειγμα δυναμικότητας, θέλησης, πίστης και ένθερμης φιλοπατρίας. Πίστεψε με πάθος στην αποστολή της, ενέπνευσε θάρρος και δύναμη σε άνδρες πολεμιστές, συγκρούστηκε με πανίσχυρους θεσμούς, αψήφησε κάθε συμβατικότητα της μεσαιωνικής κοινωνίας. Ο Εθνικισμός της Ιωάννας της Λωρραίνης ήταν μια κοσμοθεωρία και Βιοθεωρία, ήταν Θρησκεία του Αίματος, της Τιμής και της Ελευθερίας. Το σημερινό πνεύμα, που κυριαρχεί στην Ελλάδα του 2010, καλεί εμάς τις Γυναίκες να γίνουμε υποκρίτριες, κυνικές, αδίστακτες, θρασύδειλες, συμφεροντολόγες, ψευδοανθρωπίστριες, άπληστες.. Για να θεωρηθούμαστε επιτυχημένες στην ζωή μας θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο; Ή θα περπατήσουμε στο δύσβατο, αλλά τελικά νικηφόρο, μονοπάτι που περπάτησε και η Ιωάννα της Λωρραίνης; Στο μονοπάτι όπου υπάρχει η αγωνιστική αντίληψη της ζωής και η πολεμική αρετή, η λατρεία της παράδοσης και η λιτότητα στον τρόπο ζωής, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία, η δυνατή βούληση, η εντιμότητα και, πάνω απ'όλα, η υπέρτατη των ηθικών αξιών που νοηματοδοτεί, περιφρουρεί και καθοδηγεί όλες τις άλλες: η ΤΙΜΗ.

Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: